Lezárult az idei Horvátországi Magyar Kultúrhét


Június 15-én zárult le a Magyar Egyesületek Szövetségének legkiemelkedőbb eseménye.

A Horvátországi Magyar Kultúrhét záró rendezvénye egy képzőművészeti kiállítás volt, amelyet a sepsei kultúrotthonban szerveztek meg.

A Horvátországi Magyar Kultúrhét azzal a céllal szerveződött idén 14. alkalommal, hogy bemutassa a horvátországi magyarság kortárs kultúráját. Június 7-én a MESZ legnagyobb eseménye Marincin a Horvátországi Magyar Néptáncegyüttesek Szemléjével kezdődött. Az esemény keretében a szövetség 13. Magyar Házát is felavatták. Június 8-án hagyományos Pünkösdi szentmisére került sor, amelyet idén is a Jézus Szíve templomban tartottak meg. A kultúrhét Hercegszöllősön folytatódott régi fényképek kiállításával, amit egy Triola és Liliom koncert követett. A csütörtök a MESZ Sztárai Mihály Oktatási és Kulturális Központ növendékeié volt. A népzenész növendékek évzáró koncertjére került sor a kórógyi kultúrotthonban. A rangos eseménysorozat képzőművészeti kiállítással zárult Sepsén.
- Ismét egy sikeres eseménysorozat szemtanúi voltunk. A Horvátországi Magyar Kultúrhét a horvátországi magyarság legfontosabb és legszínesebb kulturális eseménye. A kultúrhéttel és a többi rendezvényünkkel arra törekszünk, hogy megőrizzük a magyar kultúrát, a magyar hagyományokat és az emberekben megőrizzük a nemzeti öntudatot, hiszen az a legfontosabb. A kultúrhét egy ilyen esemény volt, magyar táncokat és énekeket hallhattunk, művészeink alkotásait tekinthettük meg és népzenész növendékeink előadását láthattuk. Továbbra is arra törekszünk, hogy a horvátországi magyarság kultúrája fennmaradjon, és továbbra is ápoljuk anyanyelvünket, őrizzük kultúránkat és hagyományainkat. Ez gyakran nagyon nehéz feladat, hiszen a többségi nemzet is igyekszik különféle rendezvényekkel színesebbé tenni az emberek mindennapjait, gyakran olyan programok és események lebonyolításával, melyek a magyar településeket is érintve nagy tömegeket vonzanak. Ezekben a programokban leggyakrabban nem kapnak helyet a magyar nemzet hagyományait és kultúráját bemutató programok. Nagyon sokat kell küzdenünk fennmaradásunkért. Ez egy nagyon nehéz, ugyanakkor nemes feladat, de mi ezt vállaljuk - hallottuk a Juhász Sándortól, a horvátországi magyarság parlamenti képviselőjétől, a Magyar Egyesületek Szövetségének elnökétől.

Sepsén ért véget az idei Horvátországi Magyar Kultúrhét

Vasárnap délután a sepsei kultúrotthonban képzőművészeti kiállításra került sor, amellyel lezárult a MESZ egyik legkiemelkedőbb eseménysorozata.
- Nagy megtiszteltetés a számunkra, hogy a mi kis falunkban került sor a záró rendezvényre. Azt hiszem, mindenki egyet ért velem abban, hogy gyönyörű alkotásokat láthattunk. Nagyon örülnék annak, ha a művészek itt alkotnának, Sepsén, hisz nagyon sok szép hely van itt. Szívesen lennénk házigazdái egy művésztelepnek - mondta el Karaszi József, a sepsei Petőfi Sándor MKE elnöke.
A rendezvényen jelen volt három művész, Palágyi Anna, Molnár Ibolya és Bosnyák András, többek közt az ő alkotásaikat is megtekinthették az érdeklődők.
- Örülök, hogy részt vehetek az ilyen eseményeken. Nagyon sok új barátot ismerhetek meg, de a régi ismerősöknek is nagyon örülök. Egy-egy alkotásban Baranya egy töredékét szerettem volna bemutatni. Nagyon jó érzés ma itt lenni és ismét látni a tárlatot. Általában Baranya kapcsolódik a témáimhoz, hiszen itt születtem és nagyon sok ihletet merítek belőle. Emellett az első világháború kitörésének évfordulójáról is megemlékeztem, a Titanicról is készül egy kiállítás - nyilatkozta lapunknak a baranyavári Bosnyák András.
- Én is amatőr szinten foglalkozom a festéssel. Egy művésztelep mindig jó lehetőség arra, hogy kikapcsolódjak, és csak a festésre összpontosítsak. Andrástól és Petrik tanító bácsitól is nagyon sokat tanultam. Otthon nincs sok időm festeni, de nagyon szeretem ezt. Régen sokkal többet festettem, szinte minden nap. Legjobban portrékat szeretek festeni, de a természetből is tudok ihletet meríteni - mondta Palágyi Anna.
Molnár Ibolya is a természetet szereti, de portrékat is szívesen fest.
- Második éve tanulom a festészetet, Eszékre járok iskolába. Nagyon sokat tanultam ebben a két évben, tavaly ceruzával rajzoltunk, idén pedig olajjal festünk. A színvilágom változó, az a hangulattól függ. Nagyon örülök, hogy itt lehettem, és remélem, ezt a tárlatot más településen is megtekinthetik majd - hallottuk Molnár Ibolyától.
Horvátországi Magyar Napló 24. szám
Milanović Ljiljana

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése