Kitáncolták a májusfákat


A május nem múlhat el anélkül, hogy magyarlakta falvainkban ne elevenítenék fel a májusfa kitáncolásának hagyományát. A múlt hétvégén Sepsén, Hercegszöllősön, Dárdán és Csúzán is kitáncolták a májusfát.

A sepsei Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület 2006 óta minden évben megszervezi a májusfa-kitáncolást. Az idei májusfa-kitáncolás ismét sok érdeklődőt vonzott a kis faluba, Sepsére.
A hagyományos májusfa-kitáncolás idén felvonulással kezdődött. A sepsei, újbezdáni, kiskőszegi fiatalok népviseletben, zeneszóval járták körbe a falut. A zenét a Dunatáj Együttes szolgáltatta. A felvonulás után került sor a falu központjában felállított májusfa kitáncolására. A rendezvényen idén kiállítóstandokat is láthattak a vendégek.
- Hosszú éveken keresztül, minden évben hagyományosan szervezzük meg ezt a rendezvényt. Hagyományt őrzünk, egy régi népszokást elevenítünk fel most már kilencedik alkalommal. Az esemény szervezését idén is a sepsei Helyi Választmány segíti, de a sepsei József Attila Ifjúsági Szervezet tagjai is nagyon sokat segítettek. Az idei rendezvényünk kicsit más, mint az eddigiek, hisz kiállítóstandokkal is készültünk a vendégeknek. Meghívtuk a kiskőszegi, újbezdáni, hercegszöllősi és kői barátainkat, akik segítettek abban, hogy a rendezvényünk sikeres legyen. Az újbezdáni és kiskőszegi fiatalok a májusfa kitáncolásában segítettek, kői és hercegszöllősi barátaink pedig kézműves kiállítást hoztak. Egyesületünk sült halat, bográcsban főtt babot, süteményeket és palacsintát kínált az idelátogatóknak, a sepsei iskolások pedig lángost sütöttek - mondta el a sepsei Petőfi Sándor MKE alelnöke, Rajki Zoltán.
A kultúrműsor sem maradhatott el, amelyet a jó időjárásnak köszönhetően a kultúrotthon nyári színpadán tartottak meg. Elsőként a házigazda Petőfi Sándor MKE Kerekerdő gyermek néptánccsoportja mutatkozott be. A műsorban fellépett a hercegszöllősi Triola Együttes, a Kiskőszeg MKE gyermek néptáncegyüttese. Őket a Liliom Együttes és a sepsei Pipacs játszóház fellépése követte.
- Egy nagyon szép kultúrműsort láthattunk. Örülök annak, hogy az időjárás is kedvezett nekünk, idén nem esett az eső. Azt hiszem, ismét egy sikeres rendezvényt tudhatunk magunk mögött - mondta el lapunknak Rajki Zoltán.
Horvátországi Magyar Napló 22. szám
Milanović Ljiljana

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése