Civil Akadémia a Drávaszögben


A Hercegszöllősi Mihály Magyar Ifjúsági Szervezet október 23-tól 26-ig házigazdája volt a XIII. Kárpát-medencei Civil Akadémiának.


Idén tizennégy résztvevője volt a találkozónak, akik Erdélyből, Vajdaságból, Csehországból, Magyarországról és Horvátországból érkeztek megismerni a drávaszögi és szlavóniai civil szervezeteket és azok tevékenységet.
A Civil Akadémia megálmodói Romhányi András és Halász Péter voltak, akik a budapesti Magyar Kollégiumon keresztül szervezték meg a találkozókat. Minden év őszén a Kárpát-medence más-más országában kerül sor erre az értékes találkozóra, hogy a résztvevők megismerjék egymást, és betekintést nyerjenek abba, hogyan is tevékenykednek a magyar civil szervezetek, és országonként hogyan ápoljak a magyar identitást. Ilyen alkalmakkor tapasztalatcserére kerül sor és újabb ismeretek szerzésre. Így történt ez idén is a Hercegszöllősi Mihály Magyar Ifjúsági Szervezet szervezésében, amely gazdag programmal várta a résztvevőket. A vendégeknek alkalmuk volt ellátogatni különböző drávaszögi és szlavóniai településekre, ahol a helyi választmány elnökei és kultúregyesületek vezetői fogadták őket, és meséltek a múltról és a jelenről. Hercegszöllős mellett megismerték Sepsét, Nagybodolyát, Csúzát, Kiskőszeget, Vörösmartot, Újbezdánt, Kórógyot, Eszéket és Karancsot.
- A szervezés kitűnő volt. A második napon például rengeteg helyen voltunk, nehéz volt belesűríteni egy napba. De sikerült. Az ellátás, a szállás kitűnő volt, tudtunk jól elbeszélgetni. Szinte sajnáltam, hogy ilyen rövid ideig voltunk együtt. S ebben a rövid időszakban a szervező mindent bele tudott sűríteni: koszorúzás, felemelő 56-os megemlékezés, tíz település megismerése, kultúrműsor. Szenzációs! Továbbra is sok sikert kívánok a horvátországi magyaroknak munkájukban, s társaimnak is, hogy még sok ehhez hasonló találkozásban legyen részünk - nyilatkozta lapunknak Dukret Géza Nagyváradról.
A résztvevők megvitatták, hogy bárhol legyünk, magyarságunkat mindenhol sújtja a fogyatkozás. Fleisz János nagyváradi történész magyarázata szerint azonban a horvátországi magyarság az asszimiláció skáláján az ötödik stádiumban van, ami már vészhelyzetnek számit. Sokat kell dolgozni és tenni ennek érdekében, főleg az oktatás terén, és sokat kommunikálni terepen szülőkkel, magyar családokkal. Azonban az itt látott kultúrműsorokat és megemlékezéseket, úgy gondolják, egy kitűnő fiatal csapat szervezi, amelynek tagjai talpraesetten és lelkesen végzik munkájukat, ami a civil munkában igen fontos.
- Nagyon jó volt az idei Civil Akadémia. Hiányozni fognak a reggel eltöltött kedves percek, nap közben az egyesületek látogatásai, az ottani kedves emberek, akiket megismerhettünk, és akik a számukra adott környezetben tesznek valamit a közösségért siránkozás és önzés nélkül. Köszönöm a szervezőknek, hogy ott voltunk, hogy együtt lehettünk - mondta el Fazekas Mónika a csehországi Morvaberényből.
A XIII. Civil Akadémia megközelítette a résztvevők számára a horvátországi magyarság mindennapjait, küzdelmeit, sikereit, kudarcait, tenni akarását. Sok pozitív dolgot lehet kiemelni közösségünkben, azonban sok negatívat is, talán leginkább azt, hogy nálunk mindenből kettő van, mert kicsi magyar közösségünk két részre bomlik, és megfeledkezik arról, hogy életünk viszont csak egy van. Mennyire többet és jobbat tudnánk tenni megmaradásunk érdekében, ha összefogással mentenénk azt, ami még menthető, közös erővel néznénk szembe a viharral, amely, ha nem vesszük fel a harcot, letipor bennünket. Itt az idő az ébredésre!
Horvátországi Magyar Napló 41. szám
Tomašić Deák Korina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése