Vásznon a sepsei táj

08-sepse-festotabor-3


Október 4-én festőtábort tartottak Sepsén. Kollár Lajos, a rendezvény szervezője vajdasági és drávaszögi művészeket hívott össze, a művésztelep témája a sepsei táj volt.

Kollár Lajos már régóta Ausztráliában él, de szívesen látogat haza, Sepsére. Nyugdíjasként még több időt tölthet szülőfalujában. Élete során többféle művészeti ágban kipróbálta már magát – írt verseket, készített fába égetett képeket, és egy ideig a festészettel is kacérkodott. Ma már nem űzi ezt a nemes hobbit, de most is érdekli a képzőművészet. Vannak horvátországi magyar festő ismerősei, és vajdasági alkotókkal is összeismerkedett.
Múlt szombaton azzal a céllal hívott össze bácskai és drávaszögi művészeket, hogy a sepsei tájról készítsenek festményeket.
A festőtábor központi helyszíne a sepsei Kollár Józsefnél volt, aki vendégül látta a társaságot. A legtöbb festő az udvarában alkotott, de néhányan a sepsei tó partján állították fel palettájukat. A művészek két-két képet festettek ezen a napon, megörökítették a tavat, a templomot, egy-egy utcarészletet, de portrék is készültek.
Kollár Lajos lapunknak elmondta, az alkotótábor fő célja az volt, hogy a vajdasági és drávaszögi művészek kapcsolatot teremtsenek egymással, és nem kizárt, hogy a jövőben is sort kerítenek hasonló alkalmakra.
Új Magyar Képes Újság
Tatai Igor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése