A kóruszene-kedvelők találkoztak Sepsén

cimlap-sepseIdén is megrendezték a sepsei kórustalálkozót, amelynek a helyi kultúrotthon adott otthont. A hazai csoportok mellett a versendi Orašje Énekkart is meghívták, amelynek a tagjai a magyarországi horvát kisebbséget képviselték a szemlén.

A kórus, az énekkar lelkét, összetartó erejét a vezetők és a tagok lelkesedése, egyénisége, a közös események jelentik. A sepsei HMDK-alapszervezet népdalköre még csak két éve alakult meg, de e rövid időszak alatt is már számos emlék köti össze tagjait, és több településen, egyesületnél mutatkoztak már be. Ezeket viszonozva rendezték meg idén is a népdalkörök, kórusok találkozóját.
Elsőként a házigazdák, a sepsei HMDK Népdalköre lépett színpadra, akik Keresztes Árpád vezetésével régi baranyai népdalokkal készültek erre az alkalomra.
A  hagyományok  ápolását  már  gyermekkorban fontos elkezdeni. Ezért a sepsei kultúregyesület gyermektánccsoportja már második éve meghívást kap erre az eseményre. A táncosok 2013-ban új népviseletet kaptak, ez a háború (1991) előtti tánccsoport viseletének a másolata, amit egy régi fényképről sikerült rekonstruálniuk. A tánccsoportot jelenleg 14 gyermek alkotja, vezetőjük Böjtös Denisz. Repertoárjukban jelenleg három tájegység tánca szerepel, ezúttal somogyi tánccal mutatkoztak be a közönségnek.
Őket újra egy népdalkör váltotta a színpadon: a vukovári magyar egyesület Őszirózsa népdalköre, amely 2008 óta meghatározza az ottani magyar közösség életét. Kórusuk tagjai nagy lelkesedéssel vesznek részt a próbákon. Folyamatosan frissítik repertoárjukat, magyar népdalokkal mutatkoztak be a sepsei közönségnek.
A magyarországi Baranya megyében, a Mohácsi kistérségben, Szajk és Bóly között található Versend település. Az Árpád-kori településen horvátok, németek, magyarok és romák élnek együtt, tisztelve egymás hagyományait, anyanyelvét és kultúráját. Ebből a faluból érkezett először Sepsére az Orašje kórus, amely a nevét a település szőlőhegyének horvát elnevezéséből kapta. 2005 óta működik a versendi sokác-horvát kulturális és vallási egyesület keretei között, 11 tagja van. Repertoárjukon horvát, magyar és német egyházi énekek szerepelnek, illetve horvát-sokác népdalok. Eredeti versendi sokác népviseletben léptek föl Vranesics Istvánné vezetésével.
A műsort a kopácsi és laskói asszonyokból és férfiakból álló Alfalusi Vegyes Kar zárta, amely állandó szereplője a környék rendezvényeinek, de Magyarország számos településén is bemutatkoztak már. A népdalok és népdalfeldolgozások mellett világi és egyházi énekek is vannak műsorukban.
Új Magyar Képes Újság
Micheli Tünde

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése