Munkaakció a sepsei Magyar Háznál

A Magyar Egyesületek Szövetsége idén is folytatja egyik legnagyobb programját, a Magyar Házak projektet. A projekt legfőbb célja, hogy minden magyar kultúregyesületnek biztosítsa a zavartalan működéshez szükséges feltételeket. A Magyar Házak a horvátországi magyarság megmaradásának a bástyái lettek.
 
A MESZ évek óta tartó, sikeres projektjének köszönhetően a nagybodolyai, dárdai, vörösmarti, grbaváci, brekinskai, újbezdáni, laskói, ójankováci, marinci, haraszti és pélmonostori magyarság egy-egy ilyen házzal büszkélkedhet. A 2015-ös év folyamán még két település, Kórógy és Sepse lesz gazdagabb egy ilyen létesítménnyel.
A sepsei magyarok nagy örömmel fogadták a MESZ kezdeményezését településükön. A szövetség egy romos házat vásárolt meg Sepse főutcáján, amelynek felújítását már a nyár elején megkezdik. A Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület tagjai május 3-án neki is láttak az előkészületeknek. Munkaakció keretében rendbe tették a ház udvarát és a régi górét is lebontották.
- Egyesületünk rendkívül örül ennek a kezdeményezésnek. Elsősorban meg szeretném köszönni a MESZ-nek, a szövetség elnökének, Juhász Sándor parlamenti képviselőnknek, hogy egy ilyen lehetőséget kaptunk. Remek érzés, hogy lesz egy házunk, amelyet a sajátunknak tekinthetünk. Véleményem szerint ennek köszönhetően egyesületünk szakcsoportjai is nagyobb örömmel dolgoznak majd. Emellett a falu lakosai is egy olyan épületet kapnak, ahova bármikor eljöhetnek, társaloghatnak. A Magyar Ház kisebb rendezvényeinknek is otthont ad majd - hallottuk Karaszi Józseftől, a Petőfi Sándor MKE elnökétől.
- A felújítás még nem kezdődött el, a hétvégén azonban munkaakciót szerveztünk. Az első munkaakció keretében sikerült kitisztítanunk az udvar egy részét és a romos górét is lebontottuk. A felújítás megkezdéséig még sor kerül néhány munkaakcióra, hisz akad munka bőven. Nagy lelkesedéssel dolgoztak kicsik és nagyok egyaránt, ezúton meg szeretném köszönni mindenkinek a segítségét - mondta az elnök.
Horvátországi Magyar Napló 18. szám
Milanović Lili

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése