Kitáncolták a májusfát Nagybodolyán

A Nagybodolyai Hagyományőrző Egyesület szervezésében május 28-án, csütörtökön májusfa-kitáncolást tartottak a falu központjában, a Tájház előtt. Népes vendégsereg kívánta megünnepelni a májusfa kivágást.

Idén is megszervezték a májusfa kitáncolást Nagybodolyán. Az esemémyen jelen volt Juhász Sándor, a MESZ elnöke, parlamenti képviselő és Sipos Zsivics Tünde, az Eszék-Baranya Megyei Magyar Kisebbségi Önkormányzat elnöke. A május 1-jén elültetett májusfát a fiatalokból összeállt, népviseletbe öltözött tánccsoport táncolta körbe. A májusfaállítás a falvakban a mai napig jelen van. A népviseletbe öltözött táncosok Sepséről, Újbezdánból és Kiskőszegről érkeztek, nekik jutott az a szerep, hogy kitáncolják a májusfát. 

- Az ünnepséget a Tájháznál tartottuk, az egybegyültek örömmel nézték végig a májusfa körüli táncos mulatságot. A díszekkel, szalagokkal és borral ékesített fa egy hónapig állt a helyén, majd eljött az ideje a kitáncolásnak is. A májusfa körtánccal került ki a helyéről, amelyet a falu legerősebb fiataljai állítottak fel. Nagy öröm számomra, hogy ilyen szép számban jöttek el a falu lakosai. A környező falvakból is érkeztek vendégek. Szeretném megköszönni mindenkinek a közreműködést, aki bármilyen formában segített a szervezésben. Jó érzés volt látni ezt a mulatságot, és arra fogok törekedni, hogy a jövőben is ápoljuk ezt a hagyományt - nyilatkozta lapunknak Sipos Norbert, a Nagybodolyai Hagyományőrző Egyesület elnöke. 

A májusfa-kitáncolás után állófogadás várta az odalátogatókat és a vendégeket. A jó hangulatról pedig a Baranya szíve zenekar gondoskodott.

Horvátországi Magyar Napló 22. szám
Vujić Danijela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése