Él még a májusfaállítás hagyománya


Sok helyütt él a májusfa állításának szokása, amelynek eredete egyes források szerint bibliai korra tehető.

A feldíszített fa az udvarlási szándék kinyilvánítása volt. Gyakran a közösségeknek is volt egy közös fájuk, aminek a kidöntését ünnepély és táncmulatság kísérte.

A májusfa
 A májusfáról elsőként a tizenötödik században tett említést Temesvári Pelbárt, aki azt a kérdést firtatta, hogy miért szokás a keresztényeknél május elsején zöld ágakat tenni az ajtókra, a házak bejáratának környékére. Válaszul Fülöp apostol történetét idézte fel, akit Hierapolis városában meg akartak ölni a hitetlenek. Hogy tudják, hol szállt meg, zöld ágat tettek a házhoz, hogy hajnalban odataláljanak, de a Biblia szerint reggelre Isten angyala a város minden házára zöld ágat tűzött, így nem lelték meg az apostolt. Egy tizenkilencedik századi szokásgyűjtemény másként emlékszik. Eszerint Szent Jakab és Szent Fülöp téríteni járták a vidéket, útjuk során hozzájuk szegődött egy Valburga nevű szűz hajadon. A lányt a pogányok ezért tisztátalannak nyilvánították, rágalmazni kezdték. Valburga leszúrta a földbe vándorbotját, imádkozni kezdett, mire a bot kizöldült. Innentől fogva a nőtlen ifjak zöld ágat kezdtek állítani a jó magaviseletű, jó erkölcsű hajadonok ablaka előtt észrevétlenül.
 A magyarlakta településeinken már hagyományosan minden évben állítanak májusfát a falvak központjában, Magyar Házak vagy közösségi házak előtt. A májusfák egy hónapig ékesítik a települések központjait.
Április utolsó estéjén a sepsei Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület tagjai a falu központjában, a sepsei kultúrotthon előtt felállították a falu májusfáját.
- Sepsén még mindig él ez a gyönyörű hagyomány, a főutcán és a többi utcában is ékeskednek a májusfák. Sepsén a májusfa két részből áll, az akácfára fűzfalombot erősítettünk. A lombját színes szalagokkal díszítettük, és egy borosüveg is felkerült a tetejére. Tízedik alkalommal állítottunk májusfát a központunkban, természetesen idén is megtartjuk a májusfa-kitáncolást. A jubileumi rendezvényre több tánccsoportot és énekkart is meghívunk majd - hallottuk Karaszi Kornéltól, a sepsei Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület vezetőségi tagja.
Horvátországi Magyar Napló 18. szám
Milanović Lili

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése