Felújítják a sepsei Club Halendát


A sepsei fiatalok 2005-ben alakították meg ifjúsági szervezetüket. A József Attila Ifjúsági Szervezet jelenleg 25 tagot számlál. Saját klubhelyiséggel rendelkeznek, amelynek a felújítását a napokban kezdték.

A sepsei ifjúsági szervezet már közel tíz éve sikeresen működik. A fiatalok még a szervezet hivatalos bejegyzése előtt felújítottak egy helyiséget, amely 2012 óta a Club Halenda nevet viseli. A sepsei József Attila Ifjúsági Szervezet céljai közé sorolható a fiataloknak szóló felvilágosító szemináriumok, előadássorozatok megtartása is. Az ifjúság a szórakoztatást sem hagyja ki, így különböző rendezvényeket szerveznek, mint például a maszkabált, különféle partikat, amelyek minden alkalommal nagy sikert aratnak. Ezen kívül tartanak még filmvetítéseket és messze híres születésnapi bulikat. A társaság gyakran szervez munkaakciót, legutóbb az udvarban egy teraszt építettek. A Club Halenda az egykori helyi választmány épületében található. Az épület felújításra szorult, így a helyi választmány elnöke, Rajki Zoltán, a sepsei Petőfi Sándor Kultúregyesület elnöke, Karaszi József és a sepsei József Attila Ifjúsági Szervezet elnöke, Karaszi Kornél egy felújítási projektet indítványoztak.

- Az egykori helyi választmány épületéről van szó, ahol az ifjúság egy termet kapott 8 évvel ezelőtt, amit minden évben szépítgetünk, rendben tartunk. Az évi támogatás nem fedezte volna a tatarozás és a felújítás költségeit, amelyek összegét körülbelül 200.000,00 kunára becsülték. Többszöri konzultálás után a helyi választmány elnöke, Rajki Zoltán, a kultúregyesület elnöke, Karaszi József és én, mint a József Attila Ifjúsági Szervezet elnöke indítványoztuk ezt a felújítási projektet a Hecegszöllősi járásban - mesélte Karaszi Kornél, a sepsei József Attila Ifjúsági Szervezet elnöke. 
A Hercegszöllősi Járási Tanács negyedik ülésén, a tanács tagjai elé terjesztették a kérelmet, ezt a javaslatot a tanács megszavazta és elfogadta. A felújítás költségeinek legnagyobb részét a Hercegszöllősi járás fedezi.

- A Hercegszöllősi járás fedezi a költségek legnagyobb részét, a többit más forrásokból, támogatásokból és önkéntes munkával fedezzük. Rengeteg munkáról van szó, hisz ez egy nagyon öreg ház. A munkálatokat október 15-én kezdték meg. Az építőmunkások legelőször a tetőszerkezetet hozzák rendbe, majd a külső falakkal folytatják. Az építési munkálatokkal párhuzamosan lecserélik azokat a villanyvezetékeket az épületben, amelyeket már megevett az idő vasfoga. Ezek most az első és legfontosabb lépések a fagyok beköszönt előtt, majd a mi klubhelyiségünkkel folytatják, ahol simítási munkálatok várnak a munkásokra, és egy boltívvel kibővíthetjük a klubhelyiségünket plusz egy teremmel - hallottuk Kornéltól. 
Az ifjúság termei mellett a helyi kultúregyesület irodája is helyet kap, valamint az egy könyvtárral is bővülni fog.

- A padlásfeljárat mellett egy fiú-lány illemhely kap helyet mosdóval, aminek külön örülünk. Maradt még egy helyiség, ahol a kultúregyesület irodája és a könyvtár kap helyet - nyilatkozta lapunknak Karaszi Kornél. 
A munkálatok befejezését karácsonyra becsülik, amit az ifjúság már nagyon vár, hisz a hűvös téli estéken ez a helyiség az, ahol összejöhet a helyi fiatalság filmezni, kártyázni, bulizni, szórakozni…
Horvátországi Magyar Napló, 40. szám

Milanović Ljiljana

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése