Idén is volt májusfaállítás Sepsén

A sepsei ifjúság évről-évre feleleveníti a régi népszokást, a májusfaállítást. A településen - a helyi hagyománynak megfelelően - csakis akácfából lehet a májusfa, amire aztán fűzfalombot erősítenek - és kezdődhet a szalagokkal való díszítésének folyamata.

A sepsei legények minden évben májusfát állítanak azoknak a helyi lányoknak, akiknek udvarolnak, vagy udvarolni szeretnének. A látványos esemény idén sem maradhatott el, erről a József Attila Ifjúsági Szervezet gondoskodott.
- Mint minden évben, idén április derekán is összedugtuk a fejünket a fiúkkal, hogy megbeszéljük, ki és kinek szeretne májusfát állítani - mesélte Karaszi Kornél, az egyesület elnöke.
- A részletes egyeztetéseket követően április utolsó vasárnapján motorfűrészekkel, fejszékkel "bevetettük magunkat a vadonba" azzal a céllal, hogy megleljük a legegyenesebb, legszebb akácfát. A kezdet kezdetén a kiszemelt fák mindegyike rettenetesen görbének tűnt, de az idő múlásának és az elfogyasztott italok mennyiségének furcsa függvényében a fák egyre egyenesebbnek tűntek. Hazafelé tartva gyönyörű fűzfa lombkoronákat vágtunk.
A sepsei fiatalok április 30-án este gyülekeztek a kivágott fáknál, a lombokat gondosan feldrótozták, majd színes szalagokat kötöztek rájuk.
- Sötétedés után nyakunkba vettük a falut: a kiszemelt lányos házak előtt nagy csendben árkot ástunk a májusfáknak, majd felállítottuk azokat. Idén csupán öt májusfát állítottak a fiatalok a faluban, azért mondom, hogy csupán ötöt, mert nem is olyan régen éppen egy tucatot készítettünk - mondta Kornél.
Nem szabad azonban megfeledkezni a település központjában állított májusfáról sem, azt is az ifjúság állította
- Sokadik alkalommal a falunak is állítunk egy fát, egyesületünk a hagyományápolás területén is aktív, szeretnénk, ha minél többen megismerkedhetnének ezzel a szép tradícióval. Elégedettségre ad okot, hogy a fiatalok is örömüket lelik ebben a közösségformáló erővel is bíró munkában - tette hozzá Karaszi Kornél, a József Attila Ifjúsági Szervezet elnöke.

Horvátországi Magyar Napló 18. szám
M. LJ.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése