Új népviseleteket kaptak a sepsei néptáncosok

A sepsei Kerek Erdő Gyermek Néptáncegyüttes táncosai új fellépő ruhákat kaptak, ezekben léptek közönség elé az április 6-án megrendezett gyermek néptáncszemlén. Az egyesület már korábban szeretett volna új népviseletet varratni a gyerekeknek, azonban csak mostanra sikerült előteremteni a szükséges anyagiakat.
A sepsei Kerek Erdő Gyermek Néptáncegyüttes új viseletben

A sepsei Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület új népviseleteket varratott a sepsei Kerek Erdő Gyermek Néptáncegyüttes tagjainak. Karaszi József, a kultúregyesület elnöke nyilatkozott apunknak. 
- A régi fellépő ruhák már idejét múltak, több mint tíz éve varrattuk őket a gyerekeknek - akik azóta már felnőttek. Eleddig ezekben a régi ruhákban táncoltak a legfiatalabbak, ezért úgy gondoltuk, itt az ideje, hogy új népviseleteket kapjanak. Mivel a gyerekek már számos
fellépésen vettek részt, és számos alkalommal bizonyították tehetségüket, azt hiszem, megérdemelték Most mit mondjak? A ruhák tényleg csodásak, minden elismerésem a varrónőnek. Nagyon sokszor eljött hozzánk a ruhaigazítás miatt... Ezúton is szeretném neki megköszönni a fáradságos munkát.
Mi határozta meg a ruhák kinézetét?
- Zima Anna tanító nénitől kaptunk fényképeket, és felkeltette az érdeklődésünket a fotókon látható viselet. Miért  ne  varratnánk  a  gyerekeknek ezekhez hasonlót? A régi felvételeken jól kivehető táncos ruhákat a tanárnő varratta diákjainak, amikor a tánccsoportot   vezette.   Az   anyagot   az anyukák választották ki, de az új táncos ruhák a fényképek alapján készültek - hallottuk az egyesület vezetőjétől.
Zima Anna tanító néni nem titkolta örömét, amikor tudomást szerzett a gyerekek új népviseletéről.
- Annak idején sok koreográfussal volt szerencsém találkozni, és tőlük is sok mindent megtudtam a népviseletek készítéséről és viseléséről. Ennek alapján varrattam annak idején viseleteket a tanítványaimnak. A ruhákról készült fotókat átadtam az egyesület elnökének, hogy alapul szolgálhassanak az új viseletek elkészítéséhez. Nagyon boldog voltam, amikor megtudtam, hogy a sepsei gyerekek a régi viseletekhez hasonló táncos ruhákat kaptak - mondta a település egykori tanítója.
Régi táncos fotók




M. LJ.

Horvátországi Magyar Napló

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése