Isten éltesse, Jenő bácsi!



Aligha hiszem, hogy akad olyan horvátországi magyar, aki ne ismerné id. Ádám Jenő bácsit. Ha személyesen nem is, de a nevét biztosan hallotta már. A régiónkban-köztiszteletben álló és megkérdőjelezhetetlen tekintélyű közéleti személyiség március idusán ünnepelte 90. születésnapját.

Kilencven év nagy idő, amit akár korszakokra, akár emberöltőkre is lehet osztani… Id. Ádám Jenő fiatalos lendülete, korát meghazudtoló szellemi frissessége azonban tényleg irigylésre méltó, az az érzése az embernek, hogy nem fog rajta az idő.
Ádám Jenő 1923. március 15-én született Laskón. Gyermekkorában került Sepsére, és azóta is ott él, gazdag életének szinte minden fontos eseménye ehhez a településhez kötődik. Sepsén kapta kézhez a behívót a magyar hadseregbe, az erdélyi Zilahon szolgált, majd a második világégés után, alig 26 évesen, a Sepsei Termelőszövetkezet elnöke lett.1954-től sikeres magángazdálkodó. A társadalmi és politikai élet minden területén aktív, harminc éven át Sepse község polgármestere, 16 esztendeig tagja a Baranya Megyei Közgyűlésnek. A Horvátországi Magyarok Kulturális Szövetségének alapító tagja, az önálló Horvátország megalakulását követően a Horvátországi Magyar Néppárt elnökségének tagja. A délszláv háború időszakában élete veszélybe került, így feleségével, Rozáliával Magyarországra, Pécsre menekült, ott éltek száműzetésben hét évig. 2000-ben Pécsett a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány kurátorának választják, 2004-ben a Magyarok Világszövetsége elnökségének tagja lesz. Példaértékű közéleti tevékenységéért több közéleti díjban részesült, köztük állami kitüntetésben is. 2002. augusztus 20-án a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjével tüntetik ki, 2011. január 22-én a Magyar Egyesületek Szövetsége Életmű-díjat adományoz neki.

Az időjárás közbeszólt
Eredetileg úgy tervezték, hogy a külföldi vendégek, barátok a pécsi Pannon Magyar Házban köszöntik fel 90. születésnapján Jenő bácsit, de az időjárás közbeszólt, le kellett mondani a rendezvényt. A születésnapi ünnepséget végül a csúzai Piros Csizma étteremben tartották meg.
- Külön köszönetet szeretnék mondani a Simits házaspárnak, ők vállalták Csúzán a házigazda szerepét, és mindent megtettek azért, hogy nekünk ne legyen gondunk a szervezéssel - mondta Ádám Rozália.
Több ismert közéleti személyiség is részt vett id. Ádám Jenő születésnapi ünnepségén, ott volt többek között dr. Szili Katalin, a magyar országgyűlés volt házelnöke, Patrubány Miklós István Ádám, a Magyarok Világszövetségének elnöke, Kontra Ferenc író, Csörgits József drávaszögi költő, dr. Bokor Béla, a HTMA elnöke, Sója Dénes, a horvátországi magyarság parlamenti képviselője és Dudás Károly vajdasági magyar író.
Patrubány Miklós István Ádám egy meglepő bejelentéssel is szolgált, elmondta, odaítélték id. Ádám Jenőnek a Magyarok Világszövetsége Magyar Nemzetért Érdemérmet. Az elismeréssel együtt jár a névre szóló emlékfa-ültetés az Ópusztaszeri Történelmi Emlékparkban.
Jenő bácsit 90. születésnapja alkalmából a pécsi önkormányzat és Orbán Viktor miniszterelnök is emléklappal köszöntötte.

"Utazásaink négy kontinensen"
Ádám Jenő bácsi 90. születésnapja és Kanizsai Rozáliával kötött házassága 40. évfordulója alkalmából hagyta el a nyomdát az "Utazásaink négy kontinensen" című magánkiadásban megjelent könyv, melyet a házaspár szerkesztett.
- Mi mindig határozott céllal utazunk, nem szerettünk a tengerparton heverészni. Minden utazásunk arról maradt emlékezetes, hogy fényképezőgéppel a nyakunkban ismert történelmi helyeket kerestünk fel. Láttuk az ókori világ hét csodájából hatot, csak az iraki háború miatt a babiloni függőkertet nem, az új világ hét csodájából mind a hetet. Minden kontinensen jártunk, kivéve Ausztráliát. Eddig pontosan 58 országba látogattunk el - mesélte munkatársunknak az ünnepelt, majd hozzátette, hogy a születésnapi rendezvényén megjelenteknek egy-egy ajándékpéldányt adott át az Utazásaink négy kontinensen c. könyvből.

Sok boldogságot és jó egészséget kívánunk id. Ádám Jenő bácsinak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése