Közel 200 gyerek a sepsei szemlén

A Magyar Egyesületek Szövetsége Sepsén rendezte meg a XIII. Horvátországi Magyar Gyermek Néptáncegyüttesek Szemléjét. Az immár hagyományos eseményre szombaton, április 6-án délután került sor a zsúfolásig megtelt kultúrotthonban. A társszervező szerepét ezúttal a sepsei Petőfi Sándor MKE vállalta magára.



Szombaton délután tíz horvátországi településről mintegy 200 gyermek érkezett a XIII. Horvátországi Magyar Gyermek Néptáncegyüttesek Szemléjére. A rendezvény közös fotózással kezdődött, a kis táncosok a sepsei kultúrotthon szabadtéri színpadán sorakoztak fel. Szebbnél szebb, színesebbnél színesebb viseletben pompáztak a csoportok.
 A XIII. Gy
ermek Néptáncegyüttesek Szemléjét hivatalosan Sója Dénes, a Hercegszöllősi járás előjárója, a horvátországi magyarság parlamenti képviselője nyitotta meg. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Kel József, a Magyar Egyesületek Szövetségének alelnöke, Sipos Zsivics Tünde, az Eszék-Baranya Megyei Magyar Kissebségi Önkormányzat elnöke, Karaszi József, a Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület elnöke és Rajki Zoltán, a Sepsei Helyi Választmány elnöke is, aki házigazdaként szívélyesen üdvözölte a szemle résztvevőit és a közönséget.


A rendezvény első fellépője a Kerek Erdő Gyermek Tánccsoport volt, a sepseiek dél-dunántúli táncokat mutattak be. Másodikként következett a Csáki Petőfi Sándor Kultúregyesület korosztályos csoportja mezőföldi ugróssal, őket a vörösmarti József Attila Kultúregyesület Duna tükre Gyermektánccsoport követte, akik somogyi táncokkal készültek (a három tánccsoport koreográfusa Böjtös Denisz, ő heti rendszerességgel tart próbákat a három településen).

Pozsár Daniella vezetésével a Haraszti Dózsa György Kultúregyesület tánccsoportja moldvai táncokkal rukkolt elő, az először színpadra lépő Kiskőszeg Magyar Kultúregyesület  kistánccsoportja  dél-dunántúli  ugrósa  is  nagy tapsot kapott. Az Ójankováci Hagyományőrző Egyesület gyermektánccsoportja somogyi és felcsíki táncokat,  lánycsoportja  pedig  sárközi  táncokat  adott  elő, ugyanúgy, mint a Dárdai Magyar Kultúregyesület Pipacs Gyermek Néptáncegyüttese. Ez utóbbi csoport vezetője és koreográfusa Bóni Károly. A marinci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület magyar és rábaközi táncokkal lépett fel - Plum Martina vezetésével. Az Újbezdáni Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület gyermektánccsoportja is képviseltette magát. A kórógyi Ady Endre Magyar Kultúregyesület gyermek néptánccsoportja, gyermekjátékokat adott elő - Kel Rózsika vezetésével. A szemlét a Magyar Egyesületek Szövetsége központi tánccsoportjának fellépése zárta, a gyerekek nyírségi táncokkal léptek a publikum elé.
Sipos Zsivics Tünde záró beszédében rámutatott a népi hagyományok őrzésének és ápolásának jelentőségére.
- Beszédemet azzal a gondolattal zártam, hogy "aki a múltját nem ápolja, jövője sincs", s e téren, azt hiszem, nincs okunk a borúlátásra. A magas színvonalú táncprodukciók miatt mindenképpen dicséret illeti a csoportokat, igazán kitettek magukért. Minden elismerésem a szülőknek, akik tudatosan küldik gyerekeiket a foglalkozásokra, köszönet a felkészítő tanároknak az önzetlen szakmai munkájukért, és köszönet a gyerekeknek a kitartásért  és  az  elszántságért,  és  azért,  mert  ápolják örökségünket.
Sója Dénes parlamenti képviselőnk sem rejtette véka alá elégedettségét.
- Nagyon örülök annak, hogy a Magyar Egyesületek Szövetségének élvonalbeli tánccsoportjai vannak. Nagyon lényeges, hogy van és lesz utánpótlás. Nem kis dolog, hogy tíz településről csaknem 200 gyerek érkezett erre a néptánc szemlére. Ilyenkor látszik, hogy az egyesületekben mennyit foglalkoznak a gyerekekkel. És a gyerekek rendszeresen eljárnak a táncpróbákra, szorgalmasan gyakorolnak, táncolnak. A szülők megértése, támogatása áll a háttérben. Nagyon fontos számomra, és közösségünk számára is, hogy ezek a gyerekek a jövőben is eljárjanak táncpróbákra és ápolják hagyományainkat, mert nemzetrészünk számára ez felbecsülhetetlen érték. A Hercegszöllősi járás területén még a legkisebb lélekszámú faluban is minden feltétel adott ahhoz, hogy a gyerekek gyakorolhassanak, és hogy ilyen szép szemléket rendezzenek - mondta a képviselő.
Kel József a MESZ alelnöke szerint a szemlének nagyon fontos üzenete van.
- Külön öröm számomra, hogy 12 csoport vett részt a 13. szemlén, mert ez jelenti a jövőnket. Amikor felsorakoztak a csoportok a közös fotózásra, ott állt 200 gyerek szebbnél szebb ruhában, és arcukról is le lehetett olvasni, érzik, hogy övéké a jövő. A horvátországi magyarságnak ilyen szemlékre szüksége van. Persze ennek a rendezvénynek is megvan a maga háttere, a felkészítő tanárok sokat dolgoztak, és a szülőknek is csak köszönet jár.

A sepseiek is derekasan kivették a részüket a szervezésből. Rajki Zoltán, a Sepsei Helyi Választmány elnöke és Karaszi József, a Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület elnöke is elismerően szóltak az eseményről.
- Sepse másodszor adott otthont a gyermek néptáncegyüttesek szemléjének, a helyiek mindig nagy örömmel fogadják az ilyen jellegű rendezvényeket. A kultúrotthonunk zsúfolásig megtelt, 200 néző foglalt helyet a széksorokban. A gyerekek nagyon jól érezték magukat, noha az időjárás nem kedvezett és ezért maradt el a felvonulás. A szervezés sok munkát igényelt, de nem esett nehezünkre, mert ha egy ilyen rendezvényről van szó, időt és erőt nem sajnálva teszi az ember a dolgát - mondta Rajki polgármester.
- Jó volt látni a gyerekek arcán a mosolyt, jó volt megtapasztalni, hogy ilyen sok fiatal érdeklődik a néptánc iránt, és hogy ilyen nagy örömmel és odaadással táncolnak. Mindenképpen köszönetet szeretnék mondani a Magyar Egyesületek Szövetségének, a sepsei kultúregyesület tagjainak, a sepsei fiataloknak a segítségért. Közös erővel zökkenőmentesen bonyolítottuk le ezt a csodálatos eseményt. Az esemény látogatottsága, visszhangja kiváló volt, ez mindenért kárpótol bennünket - nyilatkozta Karaszi.
Egy nagyszabású és színvonalas rendezvénynek lehettünk szem- és fültanúi szombaton. Rendkívül különleges élménnyel gazdagodhattak a gyerekek, sok új barátra, ismerősre tehettek szert, és persze közben ápolták és közvetítették a magyar kulturális hagyományt.         

 

A műsor után a szervezők állófogadással vendégelték meg a fellépőket és kísérőiket. Uzsonnázás közben a gyerekek vidáman mesélték egymásnak legújabb élményeiket.
Babiček Daniella Ójankovácról érkezett.
- Sokat készültünk a mai fellépésre. Három éve táncolok, nagyon sok fellépésem volt már, ám a legemlékezetesebb Marinciban volt. A sepsei szemle gyönyörű volt, nagyon tetszett, nagyon jól éreztük magunkat.
Az újbezdáni Pintér Panna egy éve táncol.
- Nagyon szeretek táncolni, fellépésekre járni, mert mindig láthatok valami újat és új barátokat ismerhetek meg. Örülök, hogy itt lehetek. A műsor remek volt, remélem, még sok ilyen szemlén vehetünk majd részt.

A szervezésben sok szülő is segédkezett. Néhány sepsei anyukától azt kérdeztük, milyennek látták a XIII. Gyermek Néptáncegyüttesek Szemléjét. 
-  Mindkét lányom a tánccsoport tagja, nekem különösen nagy élményt jelentett ez a műsor. Most láthattuk, mit is tanultak és mennyit fejlődtek a gyerekek a próbákon. A legutóbbi fellépésük óta sokat - mondta Kovács Zsuzsanna.
Dobszai Jolánka lánya már több éve táncol.
- Számomra mindig öröm, amikor táncolni látom a gyermekemet. Nem csak nekünk, édesanyáknak, hanem a falubelieknek is nagy élményt jelentett ez a remek szemle, hiszen a gyerekek nagyon ügyesek voltak, minden várakozást felülmúltak.

M. LJ.
(Horvátországi Magyar Napló)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése