Tűzoltó tanfolyamok

Három baranyai településen szerveztek tűzoltókat képező tanfolyamot. Alapozó oktatásról van szó, a kurzusokon az önkéntes tűzoltó testületek tagjai vesznek részt, hogy tűzoltó képesítést szerezzenek. A sikeres záróvizsgákat követően 110 vizsgázott tűzoltóval gazdagodik majd a baranyai önkéntes tűzoltóhálózat. 


A Baranyai Tűzoltó Közösség szervezésében két hete kezdődtek a tanfolyamok. Három helyszínen a környező településekről verbuvált jövendőbeli tűzoltók igyekszenek elsajátítani a szükséges tudásanyagot. Az elméleti és gyakorlati előadásokat Pélmonostoron, Baranyabánban és Dályokon szervezik meg délutánonként. A tűzoltótanoncok több településről érkeztek, a szakemberek szerint ennek köszönhetően a lehető legnagyobb a területi lefedettség. Pélmonostorra dárdai, keskendi, albertfalui, albertpusztai, baranyaszentistváni és baranyavári tűzoltótanoncok járnak. A baranyabáni kurzuson vörösmarti, sepsei, hercegszöllősi nagybodolyai és baranyakisfaludi diákok vesznek részt, Dályokra pedig márokiak, darázsiak és izsépiek jelentkeztek.
Az előadások lebonyolításáért felelős szakember, Molnár Josip nyilatkozott.
– Pélmonostoron 60, Baranyabánban 30, Dályokon 20 diákunk van. Ők gyakorlati és elméleti órák keretében sajátítják el a tudnivalókat. Kémiai ismereteket, a tűzoltás technikai, taktikai elemeit, életmentést és önmentést is tanulnak. Természetesen az ÖTT-k szertáraiban fellelhető tűzoltó felszereléssel is megismerkednek, de a hivatásos tűzoltók által használt felszerelésekkel is. Március folyamán tesznek záróvizsgát a tűzoltótanoncok. Idén lesz még hasonló jellegű tanfolyamunk, de emelt színvonalú képzés is, és szakvizsgákra is felkészítjük a kollégákat – mondta Molnár.
A közelmúltban újraalakult sepsei ÖTT tagjai Baranyabánban hallgatják az előadásokat. 
– Sajnos évekig nem volt működőképes az önkéntes tűzoltótestület, ám idén átszerveztük a testületet. Most a testület tíz tagja vesz részt a tanfolyamon, mivel nincs elegendő vizsgázott tűzoltónk. Minden egyes ÖTT-nek meg kell felelnie az előírásoknak, ezért veszünk mi is részt ezen a kurzuson. A tapasztaltabb kollégák mondták: ezekre az ismeretekre azért van szükségünk, hogy másokon segíthessünk – mondta Karaszi Kornél, a sepsei ÖTT titkára, a tanfolyam résztvevője.

Forrás: Horvátországi Magyar Napló

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése