Megtartották az 1. Böllérfesztet Horvátországban


Szalmával pörkölés, feldolgozás, minden úgy, mint régen…

A Magyar Egyesületek Szövetsége és a sepsei Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület közös szervezésében január 24-én került megrendezésre az 1. Böllérfeszt - a hagyományos disznóvágás első versenye Horvátországban. Az eső és a hó ellenére is egy sikeres rendezvény részesei lehettünk.

A disznóvágás ősidők óta a magyar szokásrend szerves része. Őseinknek nem csak egy egyszerű, rutinos tevékenységet jelentett, hanem minden mozzanatnak megvolt a maga szerepe, fontossága. Ez is a maga nemében ünnepszerű esemény. A baranyai magyarlakta falvakban még mindig él a hagyományos disznótorok szokása. A Magyar Egyesületek Szövetségének tagszervezetei is igyekeznek ápolni ezt a hagyományt, így több településen is megtartják a hagyományos falusi disznótort. A hétvégi esemény azonban különbözött a megszokott falusi disznótoroktól. Szombaton a sepsei kultúrotthon udvarában első alkalommal szervezték meg a hagyományos disznóvágás versenyét, az 1. Böllérfesztet.
- Közös rendezvényt szerveztünk a sepsei magyar kultúregyesülettel. A böllérkedés és a disznóvágás nagyon fontos volt az emberek életében. A Magyar Egyesületek Szövetsége és a magyar kultúregyesület nagy figyelmet fordít a hagyományok megőrzésére. A disznóvágás jelentős pillanat volt az emberek életében, mert a sertés volt a fő eledel egész éven át. Mi ennek a hagyományát ápoljuk, és szeretnénk a fiatalokat is belevonni ebbe. A MESZ keretében volt alkalom több ilyen rendezvényen is részt venni, és úgy gondoltuk, hogy Horvátország különböző régióiból hívunk csapatokat, amelyek egymásnak bemutatják a disznótoros szokásokat. Mindenképp szeretnénk, hogy ez a rendezvény hagyománnyá váljon - tudtuk meg Juhász Sándor parlamenti képviselőtől, a MESZ elnökétől.

Öt település mesterei mérték össze ügyességüket és tudásukat. A kora reggeli órákban érkeztek a csapatok Pélmonostorról, Laskóról, Vörösmartról és Csákról. A vendégcsapatokat a házigazda sepsei Petőfi Sándor MKE csapata várta forralt pálinkával és pogácsával. Amikor a csapatok összegyűltek, kezdődhetett a disznótor. A böllérek hagyományos módon, szalmában pörkölték a disznót, majd régi faajtón bontották szét. Ezután következett a hús feldolgozása, a kolbász, a hurka, a tepertő készítése. Minden csapat fél-fél disznót dolgozott fel, és ebből készített különféle ínyencségeket. Mivel a disznóvágás versenyszerű volt, a csapatoknak kötelező volt kolbászt, hurkát, tepertőt és tokaszalonnát készíteni, amit zsűri pontozott.


- A disznóvágás hagyományos módon történt, a disznó leszúrása után következett a forrázás, a szőr lehúzása, majd a pörkölés, ami hagyományos módon, szalmával történt. A bőr lekaparása, letisztítása után hagyományos módon, a hátáról bontottuk fel a disznót. A megszabott ételeken kívül csapatunk egy disznópaprikást főzött krumplival, az asszonyok pedig mindenki részére fánkot sütöttek. A rendezvényt jó ötletnek tartom, mindenki jól érzi magát, és a végére egy remek csapat állt össze - mondta el lapunknak Keresztes Róbert, a sepsei Petőfi Sándor tagja.

A csáki főböllér lapunknak nyilatkozva elmondta, nagy örömmel jöttek Sepsére, a versenyre.
- Nálunk, Csákon is még nagy hagyománya van a disznótoroknak. A magyarságnál többnyire egyformák a szokások, hasonlóan készítjük a hurkákat, kolbászokat. Igyekszünk finom kolbászt és hurkát készíteni - nyilatkozott Kéri Károly, a csáki Petőfi Sándor MKE alelnöke.
Régen mások voltak a szokások, mint napjainkban. A mostani rendezvényen igyekeztünk mindent úgy csinálni, ahogy elődeink. A hurka íze is teljesen más, amikor a disznót szalmában pörköljük. Kolbászt készítünk hagyományos recept alapján, házi fűszerpaprikával, véreshurkát is készítettünk, van aki majorannát tesz bele. A tepertőt úgy készítjük, hogy nem teszünk alá vizet, mert attól ég le. Lassú tűzön sütjük ki a zsírt, és tejet is teszünk bele, attól lesz piros a tepertő. Emellett szármántot készítünk, hagyományos módon, abalével - tudtuk meg Varga Ferenctől, a vörösmarti csapat böllérétől.

A laskói Kelemen József lapunknak elárulta, fontos, hogy a kolbászba és a hurkába jó minőségű fűszerpaprika kerüljön.
- Egy jó csapattal érkeztünk, már vártuk ezt a versenyt. A disznóvágás és a -feldolgozás hagyományosan történt, a kolbász és a hurka elkészítésére természetesen a már jól ismert laskói paprikát használtuk. Emellett májat és kolbászt is sütöttünk - mondta József.

A Böllérfeszten az asszonyok is kivették a részüket a munkából, a vörösmarti asszonyok reggelire májat sütöttek és lepényt, a sepseiek mindenki részére ízletes fánkokat sütöttek, a pélmonostoriak pedig finom csörge fánkot és savanyú levest is készítettek.
- Pélmonostorról hoztuk a régi sparheltünket, azon sütjük a májat, a finom csörge fánkot. A csörgére nincs külön recept, sütőporral készítjük. Azért az asszonyoknak is akad munka bőven, de nagyon jól érezzük magunkat. A társaság remek, vidámak az emberek még a rossz időjárás ellenére is - mondta el lapunknak a pélmonostori Palágyi Anna.

- Még egy különlegességet készítünk, mégpedig a kálomista hurkát. Ezt szigorúan kézzel lehet tölteni. A kukoricadarát át kell szitálni, a durvább részét használjuk fel. Ehhez jó sok dinsztelt vöröshagymát rakunk hozzá, megízesítjük. Egy szelet húst és a kását töltjük a vastagbélbe, majd kifőzzük - mesélte Bisztricán Hajnalka, a vörösmarti József Attila MKE elnöke. 

A csapatok öt megszabott ételt tettek a zsűri elé. A zsűritagok a kolbászt, a hurkát, a tepertőt, a tokaszalonnát és a zsírt pontozták.

A zsűri pontozása szerint a következő eredmények születtek:
Kolbász
Arany minősítés – Vörösmart
Ezüst minősítés – Laskó
Bronz minősítés – Sepse
Hurka
Arany minősítés – Sepse
Ezüst minősítés – Laskó
Bronz minősítés – Vörösmart
Tepertő
Arany minősítés – Pélmonostor
Ezüst minősítés – Laskó
Bronz minősítés – Csák
Tokaszalonna
Arany minősítés – Vörösmart
Ezüst minősítés – Pélmonostor
Bronz minősítés – Csák
Zsír
Arany minősítés – Vörösmart
Ezüst minősítés – Pélmonostor
Bronz minősítés – Laskó

További képek ITT!

Horvátországi Magyar Napló 4. szám
Milanović Lili

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése