XIV. Horvátországi Magyar Gyermek Néptáncszemle

A Magyar Egyesületek Szövetsége idén Kiskőszegen szervezte meg a XIV. Horvátországi Magyar Gyermek Néptáncszemlét.

A szemlére november 15-én került sor a kiskőszegi moziteremben. A rendezvényen kilenc csoport mutatkozott be.
A Magyar Egyesületek Szövetsége és a Kiskőszeg Magyar Kultúregyesület társszervezésében került megrendezésre az idei, XIV. Horvátországi Magyar Gyermek Néptáncszemle, amely a MESZ egyik legkiemelkedőbb eseményei közé tartozik. A szombat délutáni alkalomra kilenc gyermek néptáncegyüttes érkezett. Jelen volt többek között Juhász Sándor, a horvátországi magyarság parlamenti képviselője, a MESZ elnöke, Sipos Zsivics Tünde, az Eszék-Baranya Megyei Magyar Kisebbségi Önkormányzat elnöke, Balatinac Éva, a Darázsi Járás Tanácsának elnöke és Radicsev Mária, a Kiskőszeg MKE elnöke. A szemlét a MESZ elnöke, Juhász Sándor nyitotta meg.
- Tizennegyedik éve szervezzük meg a Horvátországi Magyar Gyermek Néptáncszemlét. A szemle rendkívül fontos a horvátországi magyarság és a szövetség számára is. Létfontosságú, hogy ápoljuk hagyományainkat, szokásainkat, őrizzük nyelvünket, és azt adjuk át a gyermekeinknek. A szemlén minden évben több tánccsoport mutatkozik be, minden évben több gyerek csatlakozik hozzánk. Évről évre egyre minőségibb előadásokat láthatunk ezektől a gyerekektől, ami csak azt bizonyítja, hogy jó munkát végzünk - mondta el beszédében Juhász Sándor parlamenti képviselő.

A köszöntő beszéd után elsőként a házigazda Kiskőszeg MKE gyermekcsoportja lépett színpadra. A kiskőszegieket a Dárdai MKE Picinkék csoportja követte, majd az Újbezdáni IHE gyermekcsoportja mutatta be koreográfiáját. Az est folyamán bemutatkoztak a kórógyi Ady Endre MME, a marinci Petőfi Sándor MKE, a csáki Petőfi Sándor MKE, az Ójankováci Hagyományőrző Egyesület és a sepsei Petőfi Sándor MKE gyermekcsoportjai, valamint a pélmonostori Talicska Ifjúsági Néptáncegyüttes.
- Ezen eseményt minden évben más-más településen szervezzük, idén Kiskőszegre hoztuk el a rendezvényünket. Minden évben igyekszünk színvonalas műsort hozni, azt hiszem, idén is egy igen tartalmas és változatos műsort láthattunk. A szemlére egész Baranyából és Szlavóniából érkeztek csoportok, összesen kilenc, aminek nagyon örülünk - nyilatkozott lapunknak Gorjanac Tímea, a MESZ munkatársa. 
Sipos Zsivics Tünde elmondta, a gyermek néptáncszemle a MESZ központi rendezvényeinek egyik fontos eleme.
- A legkisebbek gyűlnek össze azok közül, akik az egyesületek kereteiben ápolják a magyar néptánckultúrát, és ez egy komoly visszaigazolásnak a helyszíne, amikor itt végig tudjuk nézni a gyerekek bemutatkozását - hallottuk Sipos Zsivics Tündétől, Eszék-Baranya Megyei Magyar Kisebbségi Önkormányzatának az elnökétől. 
Horvátországi Magyar Napló 44. szám
Milanović Lili

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése