16. Magyar Nap Eszéken


A kedvezőtlen időjárási viszonyok ellenére sikeresen megtartották az eszéki Népkör Magyar Kultúregyesület éves szinten legjelentősebb rendezvényét, a sorrendben 16. Magyar Napot Eszéken.

A 15 órára összesereglett gyermek népi tánccsoportokat az eleredő eső sem tartotta vissza attól, hogy megmutassák, milyen ügyesen is sajátították el gyönyörű táncainkat. Igaz, a nap ünnepélyes megnyitóját elmosta az épp lezúduló eső, így esernyők védelme alatt a rendezvény fő védnökével, Ivan Vrkić polgármester úrral az élen a magas rangú vendégek körbejárták a teret, elbeszélgettek a kelet-szlavóniai, baranyai falvakból érkezett kiállítókkal, több helyütt kedves barátokat üdvözölve közöttük.
A Pécsi Ércbányász fúvószenekar és a Népkör Vegyes kara színpad helyett a Centrál szálloda tövében énekelte el a Himnuszokat. Az eső elcsendesedésével sor került a főkonzulátus kezdeményezte "Magyar Hét" megnyitására is, amelynek a Magyar Napunk volt az indító eseménye.
A már hagyományos toborzó felvonulást a kézi festett ruhájuk miatt csak az eső elálltával kimerészkedő zengővárkonyi táncosok, a főtérről a Téli kikötőben, az Osijek szállodáig és visszatartó táncukra korlátozták, meleg fogadtatásban részesülve a kávézók teraszának vendégei és a járókelők részéről. Dárda, Kiskőszeg, Pélmonostor, Sepse, Újbezdán, Várdaróc, Vörösmart, Ivanovci, Kórógy, Ójankovci, Szentlászló népi tánccsoportjai, különösen apróságaik minden elismerést és köszönetet megérdemelnek. Fellépéseiket a közönség vastapssal jutalmazta, amely szinte áhítattal nézte a fellépők tánclépéseit, forgását, botos táncát.
- A sepsei Kerekerdő tánccsoport idén lépett fel először Eszéken és külön öröm számunkra, hogy a Népkör e nagyszabású rendezvényén mutathatták be tudásukat. A gyerekeknek ez egy újabb élmény, hiszen még nem volt rá lehetőségük, hogy ekkora szabadtéri színpadon táncolhassanak (szakadó esőben) – mondta Karaszi József, a sepsei Petőfi Sándor MKE elnöke.


A 14 órától már felállított standok roskadoztak - a baranyai, kelet-szlavóniai magyar asszonyok készítette isteni - süteményektől, fürge kezeik által hímzett kézimunkáiktól, nem is beszélve a nyári napsugár érlelte fűszerpaprikák füzéreitől és a még frissnek számító őrleményétől. Mindezt a természet adta, ügyes kezek ápolta szőlőfürtök, szőlőindák és a dísztökök legváltozatosabb formái egészítették ki.
A sepsei Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület idén is finomabbnál-finomabb süteményekkel csábította magához az érdeklődőket. A szakadó eső sem tántorította el a férfinépséget attól, hogy megfőzzék a hét nyelven beszélő babgulyást, ami olyan gyorsan elkelt, mintha nem is lett volna.
Ez egyesület hölgy tagjai, pedig ernyő alatt megsütötték a rekord mennyiségű palacsintát, ami szintén nagyon felkapott volt az idei évben. A finom lekváros és a kakaós palacsinta elfogyasztása után megnyalta mindenki a tíz ujját.

Külön öröm volt a rendezők számára, hogy szépen kikerekedett a záró csárdásra az eszéki főtéren kikapcsolódást, szórakozást kereső lakosok száma.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése