Művésztelep volt Sepsén

A sepsei Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület június 25-én egy művésztelep házigazdája volt. A művésztelepet a pélmonostori nyugdíjasok egyesülete szervezte.

A Matica Umirovljenika Grada Belog Manastira második alkalommal szervez művésztelepet. Az egynapos programról Katica Ničin, a pélmonostori nyugdíjasok egyesületének elnöke beszélt.
- Második alkalommal szerveztük meg a művésztelepet, amely idén is nemzetközi volt. A művésztelepet mindig a szabadban szervezzük, tavaly Puskáson voltunk, idén pedig Sepsét választottuk. Hogy miért Sepse? Elsősorban azért, mert két sepsei barátunk is van, Barat Dragutin festő és Karaszi József, a sepsei Petőfi Sándor MKE elnöke, és azért is, mert Sepse egy gyönyörű hely. Nagy öröm számomra, hogy a Petőfi Sándor MKE nyitott volt az együttműködésre, így remek házigazdák voltak. Amíg a művészek az alkotásokon dolgoztak, addig Karaszi József az ebédet készítette, de megkóstolhattuk a vendégváró kiflit, a rétest és a zsíros kenyeret is. Ezúttal meg is köszönném a Karaszi családnak és a sepsei Petőfi Sándor MKE-nek a segítségét - nyilatkozta lapunknak Katica.
- A művésztelep rendkívül sikeres volt, nagy számban jelentek meg a résztvevők egész Baranya területéről, a Belištyei Bel Art csoport tagjai, az eszéki Likar csoport tagjai és a csepini Luč egyesület tagjai. A festők pasztellel, akvarellel és olajjal dolgoztak. Az idei témánk baranyai ház volt és a fűszerpaprika. Emellett a művészek által választott témákat is festettek. A festőművészek el voltak ragadtatva a tájtól, nagyon jól érezte magát mindenki - tudtuk meg az elnök asszonytól.


Karaszi József, a sepsei Petőfi Sándor MKE elnöke elmondta, mindig szívesen fogadják az ilyen jellegű felkéréseket és együttműködéseket.
- Régóta ismerem a pélmonostori nyugdíjasok egyesületének elnökét, hisz munkatársam volt. Ennek köszönhetően lehettünk részesei a művésztelepnek. A művészek közül nagyon sokan nem is tudták, hol van Sepse, így amikor ideérkeztek, el voltak bűvölve. A művésztelepet a sepsei Fürdő tónál szerveztük meg, ott alkottak művészeink. Gyönyörű alkotások születtek - mondta el lapunknak József.

A sepsei kultúregyesület egy nagy rendezvényre készül, amelyet július 25-én tartanak majd.
- Július végén egy rendezvényt szervezünk, mégpedig a tavaly megtartott Öregdiák-találkozóra való visszatekintést. Kollár Dénes közbenjárásával a sepsei Petőfi Sándor MKE és a HMDK sepsei alapszervezete megszervezi ezt az estet, amelyen fellép a sepsei Kerekerdő néptánccsoport és a sepsei népdalcsoport, bemutatjuk Kollár Dénes kisfilmjét, majd utána közös játékok is lesznek. Ennek keretében szeretnénk egy kiállítást szervezni, ahol a művésztelepen készült alkotásokat állítjuk majd ki - tudtuk meg Karaszi Józseftől.

Horvátországi Magyar Napló 26. szám
Milanović Lili

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése